Dijital Biyometrik İmza, imzacıların davranışsal biyometrik verilerini kullanarak (imza oluşturma hızı, ivmesi, basıncı, açısı ve şekli gibi) dokunmatik ekrandan elde edilen bir elektronik imza türüdür. Bu veriler, imzalanan belge ile ayrıştırılamayacak şekilde ilişkilendirilir.
Dijital Biyometrik İmza, dijital bir belgeye, imza atan kişinin davranışsal biyometrik verilerini kullanarak elde edilen bir elektronik imza türüdür. Bu veriler, imzanın oluşturulması sırasında hız, ivme, basınç, açı ve şekil gibi faktörleri içerir ve imzalanan belge ile şifrelenmiş bir şekilde ilişkilendirilir. Bu sayede, kişi imzayı inkar ettiğinde, adli polis laboratuvarı veya adli tıp kurumu, imzayı inceleyerek imzalayan kişinin kimliğini belirleyebilir. Inspakt da biyometrik verileri yasal olarak %100 zaman damgalama ile korur.
Evet, yasal olarak geçerlidir ancak imzalanabilecek belge türleri ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir. İmza konusundaki yasa her ülkede farklılık gösterse de, çoğu ülke aynı temel prensiplere sahiptir.
Dijital Biyometrik İmza, ne zaman imzalandığı konusunda tartışılmaz kanıt olarak hizmet eden zaman damgası teknolojisi ile kullanılır. Aynı zamanda güvenliği ve bütünlüğü sağlamak için açık ve özel anahtar şifreleme yöntemleri ile korunur. Biyometrik bir imza aynı zamanda el yazısıyla atılan bir imza olduğundan, ıslak imzadan farklı değildir. Inspakt Dijital Biyometrik İmza, ESIGN Yasası ve eIDAS'taki standartları karşılar. Ülkeler için geçerliliği kontrol etmek için sayfaya tıklayın.
Zaman damgası, eylemin ne zaman yapıldığını dijital olarak kanıtlayan bir e-sertifikadır. Biyometrik imza incelemesinde kriminal polis laboratuvarı veya adli tıp kurumu tarafından belgenin "yaşı" veya "ne zaman imzalandığı" tespit edilebilmesi için; kişi tablet veya mobil telefon aracılığıyla imza atarken, her ülkenin yetkili kurumları tarafından sağlanan bu biyometrik verilere "zaman damgası" eklenmelidir. Böylece elektronik belgenin "ne zaman" imzalandığı kesin olarak kanıtlanabilir.
Dijital Biyometrik İmza, çekler, senetler, tapu senetleri, evlilik sözleşmeleri, boşanma davaları ve kişisel imzanın gerektiği koşullarda geçerli değildir.
Mobil cihazınıza gönderilen e-posta veya SMS'teki bağlantıya tıkladıktan sonra, imza alanı tarayıcınızda görüntülenir. El yazısıyla imzanızı dokunmatik ekran aracılığıyla hızlıca ekleyebilirsiniz.
Evet. Inspakt'a giriş yaptıktan sonra, Inspakt DOC Platformunu kullanarak yeni şablonlar oluşturabilir ve bunları imzalatabilirsiniz veya sistemde oluşturduğunuz PDF belgelerini Inspakt'a yükleyip imzalanacak alanın konumunu belirledikten sonra imzalayabilirsiniz.
Dijital Biyometrik İmza uygulamak için, imzalayanın biyometrik verilerini yakalayabilen bir dokunmatik ekran bağlantısı gereklidir. Bu cihaz, mobil telefonunuz veya tabletiniz olabilir. Bu cihazlar, dokunmatik ekranları aracılığıyla statik ve dinamik verileri yakalayıp kaydederek imzacının davranışsal biyometrik verileri toplanır.
Hayır, Inspakt'ta sadece Dijital Biyometrik İmza bulunmaktadır.
Eğer bir belgeyi Inspakt kullanarak imzalamak istiyorsanız, üye olmadan davet ile işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak Dijital Biyometrik İmza kullanarak bir belge imzalatmak istiyorsanız, Inspakt üyesi olmanız gerekmektedir. Bir belge imzalatmak isterseniz, Inspakt'a üye olarak, bir kuruluş altında veya kendi çalışma alanınızda, imzalanacak bir belge oluşturabilir ve imzalamaları için kişilere gönderebilirsiniz.
Dijital Biyometrik İmza, el ile oluşturulan ve telefon veya tablet ile imzalanan bir imzadır. İmzalama işlemini gerçekleştirecek kişi, uygulamamızı indirmeden telefonuna gönderilen mesajdaki linke tıklayarak imza sürecini tamamlayabilir. İmza atacak kullanıcının Inspakt üyesi olması gerekli değildir.
Hayır, biyometrik imza kaydedilemez. Her imzalama işlemi için yeniden imza atmanız gerekir. Bu, biyometrik imzanın çalışma prensibidir.
İmza alanı belgeye göre otomatik olarak boyutlandırılır. İmza paneli ise cihaza göre boyutlandırılır. İmzanız bu iki orana göre ölçeklendirilerek belgeye eklenir.
Inspakt'ta oluşturduğunuz şablonu insanlara göndermek için "Belge Gönder" düğmesini kullanabilirsiniz. Şablon için imza alanını tanımladıktan sonra, imza daveti SMS yoluyla kişilerin telefonlarına gönderilecektir. Harici bir belge yüklemek ve imzalatmak isterseniz, "Belge Gönder" düğmesine tıkladıktan sonra istediğiniz belgeleri seçebilirsiniz. İmza alanını yerleştirdikten sonra, imzalamasını istediğiniz kişilerin bilgilerini girerek ilgililere imzalanmak üzere belgeyi yollayabilirsiniz.
Eğer kişisel bir e-posta ile giriş yaptıysanız, belgelerinize erişmek için çalışma alanınızdaki Ana Sayfa'da yer alan "Belgeler" başlığına tıklayabilirsiniz. Eğer bir organizasyona bağlı bir ekip üyesiyseniz, ekibin Ana Sayfasına giderek "Belgeler" başlığına tıklayarak imzaladığınız belgelere erişebilirsiniz. Kendi oluşturduğunuz imzalı belgeleri görüntülemek isterseniz, Ana Sayfa'da yer alan "Benim Belgelerim" başlığına tıklayabilirsiniz.
Evet. Bir belgeye tıkladıktan sonra imza detayları seçeneğine tıklayarak imzacıyı görebilirsiniz.
Gönderdiğiniz imzalanması gereken belge kişiler tarafından imzalandıktan sonra size bir bildirim gönderilir ve imzalanmış belge ilgili tarafların e-posta adreslerine gönderilir.
Hayır. İmzalamak için davetiye aldıktan sonra, imza linkine tekrar tekrar girebilirsiniz. İmzaladıktan sonra internet bağlantınızda bir sorun yaşarsanız, telefonunuz internete yeniden bağlandığında imzanız gönderilecektir.
Hayır. Bir belgeyi imzalamak için internete bağlı olmanız gerekiyor. Belgeyi çevrimdışı olarak imzalayamazsınız.
Hayır. Bir belgeyi imzaladıktan sonra, imzanızı belgede değiştiremezsiniz.
Hayır. Kullanıcılar bir belgeyi imzaladıktan sonra herhangi bir değişiklik yapamazlar.
Hayır. Bir belgeyi imzaladıktan sonra herhangi bir değişiklik yapamazsınız. İmzanızı silme veya değiştirme şansınız yoktur.
İstek bağlantısını açmak ve imzalamak sadece birkaç saniye sürer. Belge gönderildikten sonra, imzalanması için 48 saat verilir. Aksi takdirde, istek bağlantısı geçersiz hale gelir.
Her dijital olarak imzalanan belge, Inspakt'ta her katılımcının imzasının belge içindeki ispatını taşır. İmzalama işlemi sırasında imzalayanın sertifikası, özel bir anahtar kullanılarak şifreleme yoluyla geri dönüşü olmayacak şekilde bağlanır. İmzalanan belgeye damgalanan yasal olarak geçerli bir zaman damgası, imzanın alındığı zamanı kanıtlar. Ayrıca denetim günlükleri, imzalayanın IP adresi veya coğrafi konumu gibi değerli ek bilgileri sağlar.
Hayır. Bunun yerine, imzalamadan önce her imzacıya gönderilen benzersiz bir OTP kodu gönderilir ve bu kodu girmeleri istenir. Bu uygulama sayesinde her imzacı doğrulanır ve herhangi bir belgeye şifre koymak gerekmez.